Kerékpárral a munkahelyre – Kerékpárút hálózat fejlesztése a 4431 J. közút mellett, Gerendás – Csorvás települések között

GERENDÁS Község Önkormányzataszéchenyi terv

Sajtóközlemény

Megtekinthető nyomvonal

Kerékpárral a munkahelyre – Kerékpárút hálózat fejlesztése a 4431 j. közút mellett, Gerendás – Csorvás települések között

Gerendás Község Önkormányzata Csorvás Város Önkormányzatával konzorciumban 2017. májusában a TOP-3.1.1-15 kódszámú „Fenntartható települési közlekedésfejlesztés” c. Pályázati Felhívás keretében 100%-os támogatási intenzitású, visszanem térintendő támogatásban részesült.

A megítélt támogatás összege 400 millió Ft.

A tervezett kerékpárút Gerendás és Csorvás között húzódik, mindkét település közigazgatási területét érintve, így a két település konzorciumban kívánja a projektet megvalósítani.

A tervezett kerékpárút megépítését indokolja, hogy a jelenlegi kerékpárforgalom a 4431. sz. országos közúton történik, ami a jelentős személygépkocsi és teherforgalom miatt veszélyezteti a kerékpárosokat. A tervezett kerékpárút megépítése elősegíti, javítja a kerékpáros közlekedés biztonságát, a tervezési szakaszon biztosítja a kerékpáros forgalmat a közút igénybevétele nélkül.

Gerendáson a tervezett kerékpárút a község külterületén kezdődik, ahol 1,8 km megépítése után becsatlakozik a belterületi meglévő kerékpárútba. A gerendási belterületi építés hossza 930 m. A meglévő kerékpárút másik végpontjánál a kiépítés folytatódik Gerendás és Csorvás közötti külterületen, összesen 2,6 km-en. Csorvásra beérve a létesítmény 650 m után becsatlakozik a csorvási meglévő kerékpárútba és ez által a 47-es úttal párhuzamosan futó térségi kerékpárútba is. A beruházás a 4431 sz. állami közúttal párhuzamosan, a gépjárműforgalomtól elválasztott, önálló vonalvezetésű, kétirányú egyoldali kerékpárútként valósul meg.

Csorvás Város közigazgatási területén Csorvás Város belterületén a Bajcsy Zs. utca – vasútállomásnál épül ki az új szakasz, keresztezve a Békéscsaba – Orosháza vasútvonalat, majd külterületen haladva éri el Csorvás – Gerendás közigazgatási határt.

A tervezett kerékpárút teljes hossza 5980 méter.

A projekt megvalósításának időtartama: 28 hónap

A projekt európai uniós támogatás segítségével, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

 

Gerendás, 2017. július 31.