A helyi identitás és kohézió erősítése Csorvás, Gerendás, Kétsoprony és Kondoros települések lakói számára” – TOP-5.3.1-16-BS1-2017-00011

 Négy település együtt a közös értékekért és a kohézió erősítéséért

2023/06/30


Összefoglaló:

 TOP-5.3.1-16-BS1-2017-00011 azonosító számú, „A helyi identitás és kohézió erősítése Csorvás, Gerendás, Kétsoprony és Kondoros települések lakói számára” c. pályázat az Irányító Hatóság döntése értelmében 100%-os intenzitású vissza nem térítendő támogatást nyert. 

A projekt európai uniós támogatás segítségével, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg. A projekt egyik átfogó célja a közösségfejlesztési folyamatok kezdeményezése és megvalósítása, melynek meghatározása a közösségek részvételével.

Konzorcium vezető: Csorvás Város Önkormányzata

Konzorciumi partnerek: Gerendás Község Önkormányzata, Kétsoprony Község Önkormányzata, Kondoros Város Önkormányzata

A projekt átfogó célja volt Csorvás, Gerendás, Kétsoprony, Kondoros településeken élő lakosság közösségi kezdeményező- és cselekvőképességének fejlesztése a célterületen. Elérni kívánt cél volt továbbá az elmúlt évekre jellemző lakosságszám növekedés pozitív befolyásolása oly módon, hogy a lakosság a projektnek köszönhetően felismerje a közösség, mint összekovácsoló erő fontosságát, megértsék, hogy egyén szintjén a közösségi életben való részvétel a saját életminőség javítását, az önmagunkért való felelősségvállalást is jelenti.

A projekt részcéljai szorosan illeszkedtek a pályázati felhíváshoz, ugyanakkor támogatta a települések stratégiai fejlesztési elképzeléseit, melyek fontos fejlesztési pillére a népességmegtartó képesség erősítése a helyi identitástudatra, értékteremtésre és életminőség javítására alapozva. A települések számára kitűzött cél az volt, hogy a helyi lakosság egymásra utaltságának felismerésén és a helyi problémakezelés módszereinek kialakításán keresztül olyan közösség jöjjön létre, ahol az itt élők ne csak lakóhelyüknek, hanem otthonuknak is tekintsék településüket.
A projekt sikeres volt, a konzorcium mind a négy településének lakossága pozitívan nyilatkozott, illetve sokkal jobban megismerte saját települését és a konzorciumi településeket. Megvalósultak a lakosság és a különféle szervezetek együttműködését dinamizáló és fenntartó közösségi akciók, tevékenységek, események, programok, folyamatok.

A kedvezményezett neve: Csorvás Város Önkormányzata
A projekt címe: A helyi identitás és kohézió erősítése Csorvás, Gerendás, Kétsoprony és Kondoros települések lakói számára
A projekt azonosító száma: TOP-5.3.1-16-BS1-2017-00011
A projekt fizikai befejezésének dátuma: 2023.06.30
A támogatás összege: 20 372 819.- HUF
A támogatás 100 % intenzitású, vissza nem térítendő támogatás

A projekt európai uniós támogatás segítségével, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

További információ kérhető:
Csorvás: 66/258-001 e-mail: pmh@csorvas.hu
Gerendás:
Kétsoprony:
Kondoros:

A pályázat keretében valósultak meg az alábbi rendezvényeink:

 KRESZ-re fel! – Közlekedésbiztonsági nap 2022. szeptember

A program rövid ismertetése:

Gerendás Község Önkormányzata, úgy ahogy az összes konzorciumi tag, nagyon fontosnak tartja, hogy a biztonságos közlekedésre nevelést már a legkisebbeknél elkezdjük. Ennek keretében került a Csorvás Város Önkormányzata által a pályázat keretében beszerzett eszközök (futóbiciklik, mini KRESZ táblák) felhasználásával a szülői munkaközösség közreműködésével megrendezésre az óvodások részére a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda Petőfi Utcai Telephelyén megrendezésre a KRESZ-re fel! elnevezésű közlekedésbiztonsági nap. A legkisebbek megismerkedhettek a biztonságos közlekedés alapszabályaival, a legfontosabb közlekedési táblák jelentésével. A gyermekeket friss gyümölccsel jutalmaztuk a program zárásaként. Fontosnak tartjuk, hogy a minél korábban kezdjük tanítani a közlekedés alapjait, ezért a következő években is biztosan megrendezésre kerül majd a rendezvény. 

  1. Juss szóhoz! – Közösségi beszélgetés 2023. április 28.

A program rövid ismertetése:

A  „Juss szóhoz!”-  című esemény vendége Fábry Sándor író, humorista, showman volt. Az előzetesen kitöltött kérdőívek alapján a lakosság leginkább a különböző generációknak szóló, szórakoztató és kulturális előadásokat hiányolták. A szervezés során ezért esett választásunk Fábry Sándorra, hisz az Ő munkássága több generációt is átível. A programba vetett bizakodásunk beváltotta a hozzá fűződő reményeket, hisz az előadáson minden generáció képviseltette magát. A fiatalokkal együtt nevettek az idősebbek is. A Művész Úr másfél órás előadását – melyben több témát dolgozott fel a közönség tagjainak véleményét is kikérve mint például a régi nyarak, , a település eddigi, hasonló témájú előadásaihoz képest rekord nézőszám fogadta és a végét hatalmas állótaps zárta. A visszajelzések alapján mindenki nagyon jól érezte magát. Ezekből kiindulva azt a konzekvenciát vonhattuk le, hogy Fábry Sándor előadása egyszerre volt szórakoztató, kulturális és minőségi időtöltés, amit a lakosság is már régóta hiányolt. Igyekszünk a továbbiakban is hasonló rendezvények létrehozására.

 Gyerekkel vagyok! – Programok, folyamatok megvalósítása 2023. május 28.

A program rövid ismertetése:

A program összeállításában a legnagyobb szerepet az előzetesen kitöltött igényfelmérők adták, ami alapján látszott, hogy a felnőtt rendezvények mellett a gyerek műsorokat is hiányolták a településről. Önkormányzatunk a korábbi években nem szervezett soha gyereknapot. Az esemény nagy sikert aratott a településen. A rendezvényen minden korosztály megtalálható volt. Az előzetesen kihirdetett rajzpályázatra több mint 70 db rajz érkezett. Az esemény megnyitását követően a vendégek megtekinthették a gyermekek műveit az Apponyi Albert közösségi Színtér kistremében. Ezt követően számtalan program, foglalkozás illetve játék közül választhattak a jelenlévők. Volt aki aszfaltrajzokat készített, roller versenyen mérte össze erejét társaival, valaki különböző csillámtetoválást tetetett fel magára, mások pedig kvíz vetélkedőn teljesítettek nagy sikerrel. Emellett lehetett tollasozni, labdázni, tekézni stb. A Szülői Munkaközösség segítségével az ebéd paprikáskrumpli volt és utána palacsinta valamint a nagy melegre való tekintettel 1-1 málnaszörp is járt a vendégeknek. Az ebéd után a CsiriBú adott interaktív műsort a kicsiknek és nagyoknak. A gyermekek az első perctől az utolsóig nagy lelkesedéssel fogadták. A műsor után a Mandala Dalszínház mutatta be a Ludas Matyi című színházi darabot. A résztvevők szóbeli értékelései alapján mindenki elégedett volt a programmal és nagyon jól érezték magukat. Zárásként elmondható, hogy a gyereknap egy széleskörű igényeket lefedő esemény volt, ami várhatóan hagyományteremtő is lesz!